HPP, DPP, DPČ: Neztraťte se ve zkratkách z pracovních inzerátů!

8. února 2016

Naši odborníci dnes nastíní, na co všechno byste se měli zeptat zaměstnavatele u pohovoru a co pro vás znamenají nejčastější zkratky uváděné v pracovních inzerátech.

Ať už teprve prohledáváte nabídky práce, nebo už sedíte na pracovním pohovoru u zaměstnavatele, měli byste mít jasno nejen v tom, co je v nabídkách a otázkách zaměstnavatele diskriminační, ale také mít dobrý přehled v pojmech jako pracovní smlouva, DPČ a DPP. A hlavně vědět, čím se od sebe dohoda o pracovní činnosti (DPČ) a dohoda o provedení práce (DPP) liší.

Přečtěte si, na jaké otázky nemusíte u pracovního pohovoru vůbec odpovídat.

Výše uvedená tři písmenka totiž nahradila dřívější HPP a VPP (tedy hlavní pracovní poměr a vedlejší pracovní poměr), které už zákon nezná. V praxi se ale tyto pojmy zachovaly pro označení, jestli se pracovní pozice nabízí na plný pracovní úvazek (tedy jako dřívější HPP na 40 hodin týdně), nebo zda se jedná jen o práci na částečný úvazek (tedy VPP, většinou se jedná o poloviční úvazek na 20 hodin týdně, ale pracovat můžete klidně i na 0,1 úvazku, tedy 4 hodiny týdně, záleží na nabídce).

Ať už ale půjdete na pohovor do jakéhokoliv zaměstnání, měli byste si na něm se zaměstnavatelem určitě vyjasnit, jak dlouho a kdy vlastně budete pracovat.

DNaši odborníci vám doporučí, na co vše byste se měli u pracovního pohovoru zeptat.

Našli jste si druhou práci v jiném oboru? Pak souhlas zaměstnavatele nepotřebujete

Na co byste se tedy měli především zeptat? Například jestli budete chodit do práce standardně na 8 hodin, anebo na delší dobu. Nebo zda musíte pracovat o víkendu, případně v noci. Eventuálně jestli jsou na místě, o které se ucházíte, obvyklé přesčasy. A zda jsou placené.

Pokud chcete, můžete pracovat klidně i na více pozicích najednou. Navíc jestli se jedná o místa v jiných oborech, nepotřebujete k tomu dle odborníků z naší Právní porady ani formální souhlas žádného ze zaměstnavatelů. Ten je totiž nutný pouze v případě, že by vaše nová práce nějakým způsobem konkurovala té stávající a šlo o tzv. souběh zaměstnání, který je zakázán.

Paní, která přes den pracuje jako účetní a po večerech si přivydělá pár korun překladem či úklidem tedy žádný souhlas zaměstnavatele nepotřebuje. Ale pokud bychom se bavili o paní s pracovní smlouvou na pozici překladatelka, která by si ještě chtěla po práci přivydělat dalšími překlady i u jiné agentury, musela by k tomu mít od svého stávajícího zaměstnavatele souhlas.

Pracovat na smlouvu, nebo na dohodu?

Potřebujete také vědět, jakou právní formu bude mít vaše zaměstnání, tedy jestli budete pracovat „na smlouvu,“ nebo „na dohodu.“ Je v tom totiž rozdíl.

Standardním smluvním vztahem je totiž dle zákoníku práce pracovní poměr založený pracovní smlouvou.

Zato pracovní vztahy mimo pracovní poměr na tzv. dohodu jsou možné na základě dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o provedení činnosti (DPČ).

Dohoda o provedení práce by se podle našich odborníků nemusela vyplatit například brigádníkům, kteří žádné pojištění jinde neodvádějí a museli by tak povinné odvody doplatit ze svého.

Rozdíly mezi DPP a DPČ jsme podrobněji sepsali také v tomto článku.

A jak se mezi sebou liší? Na základě DPČ totiž nesmíte odpracovat více než 20 hodin týdně, respektive 4 hodiny denně. Vaše odměna (výplata) v tomto případě zároveň podléhá odvodům na sociální i zdravotní pojištění stejně jako mzda v případě pracovního poměru.

Zaměstnavatelé ale často preferují spíše DPP. Ta ale může být uzavřena jen na dobu určitou a na rozsah práce nepřesahující 300 hodin v kalendářním roce. A zákon myslí i na ty, kteří by chtěli toto pravidlo obejít novými dohodami: Do odpracovaných hodin se totiž započítává i doba práce vykonaná u stejného zaměstnavatele na základě jiné DPP.

Zaměstnavatelé ovšem tento typ dohody upřednostňují díky pravidlu, že pokud měsíční výplata zaměstnance nepřesáhne 10 000 korun, nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění.

Měli byste si však dát pozor: Pokud za vás tyto odvody nejsou hrazeny v jiném pracovnímu poměru, budete si je muset hradit sami. Tudíž pokud danou práci na DPP berete pouze jako brigádu nebo jednorázovou výpomoc, nemusí být tak výhodná.


comments powered by Disqus